Monografija

Izdavanjem monografije željeli smo podsjetiti na 130 godina vođenja knjiga ukopa na groblju Kozala. To je obljetnica koja ujedno podsjeća na vrlo dug vijek organizirane djelatnosti na groblju u gradu Rijeci, ali i šire, budući je Kozala najstarije komunalno groblje u Hrvatskoj i jedno od najstarijih komunalnih groblja u Europi.

Sadržaj knjige

Monografiju smo pripremali sa željom da svaki čitatelj u njoj lako pronađe saznanja o kulturi pokapanja na ovim prostorima, o posebnoj brizi za izgradnju grobnih objekata, te o imenima osoba iznimno važnih za prošlost grada, bez kojih Rijeka zasigurno ne bi bila ono što danas jest.

Iako su sva gradska groblja našla svoje mjesto u monografiji – što je i razumljivo jer su za Rijeku veoma važna – mjesto groblja Kozala u njoj je posebno. Ono dobiva svoje ime zahvaljujući dijelu grada u kojem se nalazi. I komunalno društvo, što ga je Grad osnovao da bi upravljao gradskim grobljima i obavljao na njima neophodne djelatnosti, registrirano je pod istim imenom – Kozala, stoga smo smatrali opravdanim dati istovjetni naslov i knjizi.

Groblje Kozala

Groblje Kozala je po mnogo čemu jedinstveno. Iako je smješteno blizu gradskog središta, te iako zauzima površinu od gotovo jedanaest hektara, uočljivo je tek kad mu se priđe sasvim blizu. Pogled se najprije zaustavi na velikoj i jedinstvenoj skupini čempresa, što su poput vitkih i lijepo odjevenih vojnika na vječnoj straži svima koji tu počivaju. Bujno zelenilo odiše mirom čuvajući u svojoj sjeni veliko i znamenito kulturno blago što je nastajalo desetljećima i dobivalo obilježja vremena kroz koje je prolazio cijeli grad.

Rano nastajanje komunalnog groblja govori u prilog naprednim promišljanjima što su obilježila svaku etapu u razvoju grada. Kozala je također groblje koje je bilo u cijelosti urbanizirano, što je vrijednost za sebe, u što će se uvjeriti svatko tko bude čitao knjigu. Vrijednosti groblja Kozala neophodno je zaštititi kako bi se sačuvala sva svjedočanstva o povijesti grada, o njegovu razvoju i bogatstvu, umjetnosti i kulturi. To su svjedočanstva što govore o ljudima koji su sve to stvarali. Svi su oni danas samo sjene, ali sjene koje ne umiru i zadaća je svih nas da ih takvima sačuvamo.

Gdje je možete dobiti?

Monografija se može kupiti u cvjećarnici Perla, Braće Hlača 2/C, 51000 Rijeka.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x