Tjedan upoznavanja groblja Europe 2024

Jedan od načina kako javnosti približiti i ukazati na baštinu kojima groblja obiluju je i obilježavanje Tjedna upoznavanja groblja Europe (Week of discovering European Cemeteries). KD KOZALA obilježavanju se priključila 2015. godine, i kroz ovih deset godina manifestacija je  postala prepoznata od posjetitelja s uvijek iznova novim pričama povijesti našeg grada.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja diljem Europe je „Environmental sustainability and climate change“.
Članice ASCE, ali i druga europska groblja odlučni su saveznici u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promjena i za održivost okoliša.  Već godinama rade na njegovom ublažavanju kroz širok raspon akcija i inicijativa koje pokazuju snažnu predanost okolišu.
Kroz razne se aktivnosti uključuju u odgovorno korištenje fosilnih energija i voda, uključivanje obnovljivih izvora energije, poštivanje biološke raznolikosti biljaka i faune groblja, poboljšanje autohtone vegetacije, odgovorno gospodarenje otpadom i elektrifikaciju voznog parka.

Ovogodišnji Tjedan upoznavanja  europskih groblja, pokušat će kroz različite događaje i aktivnosti ukazati na važno pitanje klimatskih promjena te prikazati različite načine na koje groblja i njihovi posjetitelji mogu doprinijeti smanjenju utjecaja na okoliš.

Tjedan upoznavanja groblja Europe obilježit ćemo od 14. svibnja do 31. svibnja, programom koji započinje u ponedjeljak 14. svibnja svečanim otvaranjem izložbe postavljene na postamentina na Korzu, s početkom u 9,30 sati.
Postavom izložbe  sugrađane i posjetitelje želimo upoznati s hortikulturom kojom obiluje najveće riječko groblje Drenova, njegovu uklopljenost u prirodni okoliš.
Hortikultura je vrijedan dio svakog groblja kojem se posvećuje posebna briga u održavanju, uređenju i oplemenjivanju. Naša su groblja gradski parkovi. Raznolikost hortikulturnih vrsta, pažljivo planiranih i raspoređenih,  pozivaju korisnike i posjetitelje groblja na opuštajuće šetnje, stvarajući prostore intimnosti te obogaćujući prostor bogatim koloritom, oblicima i mirisima, brojne geometrijske oblike i forme bilja, koje se isprepliću i nadopunjuju s raznolikim reljefom, stvarajući izvanrednu prirodnu dinamiku groblja.
Program započinje u ponedjeljak 27. svibnja s početkom u 18,00 sati, obilaskom Centralnog gradskog groblja Drenova, prigodnom muzičkom pratnjom u izvođenju učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjova, u pratnji mentora, izlaganjem fotografija biljnih vrsta te edukativnom šetnjom i upoznavanjem s grobljem uz stručno vodstvo gosp. Gorana Huljenića, mag.ing.silv. – Urbani šumari d.o.o. Novo Čiče.

Ostali dani namijenjeni individualnom posjetu i obilasku groblja, koja će posjetiteljima biti omogućena i uz pomoć mobilne aplikacije ARTOUR.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x