Izložba fotografija: Parkovi uspomena Europe

Groblje Drenova je predstavljeno u posebnoj izložbi fotografija kao jedno od reprezentativnih europskih groblja u parkovnom obliku.

Groblje Drenova

Društveni razvoj posljednjih desetljeća pretvorio je mnoga groblja diljem Europe u središnje prirodne elemente urbanih sredina. Groblja sve više dobivaju oblik parkova, ali zadržavaju svoju ključnu ulogu - očuvanje uspomena. Jedno od takvih groblja je i  Novo Centralno gradsko groblje Drenova u Rijeci koje je zamišljeno kao velika parkovna zelena zona za meditiranje i relaksiranje s drvećem i bogatom hortikulturom.

O izložbi

Pogrebno podjetje Maribor, predsjedavajući član Udruženja značajnih groblja u Europi (ASCE), ove godine obilježava 150. godišnjicu rada. Tom se prilikom na grobljima u Mariboru tijekom cijele godine održavaju brojna događanja i aktivnosti. Jedna od njih je izložba fotografija “Parkovi uspomena Europe”. Fotografije prikazuju groblja, koja su posebna zbog svojih zelenih površina i oblika parkova. Među njima je i fotografija groblja Drenova.

Izložba je izložena od 25. travnja 2019. godine ispred oproštajnog objekta na groblju Dobrava (Maribor, Slovenija).

Zanimljivosti

Groblje Kozala je od 23. 03. 2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

14. listopada obilježava se kao dan grobara i grobljanskih radnika.

Organizaciju i djelatnost komunalno društvo Kozala d.o.o. Rijeka obavlja na području Grada Rijeke, a obuhvaća osam grobalja: Kozala, Trsat, Centralno gradsko groblje Drenova, Donja Drenova, Gornja Drenova, Zamet, Draga i Sveti Kuzam.

KD Kozala d.o.o. Rijeka svake godine obilježi Tjedan upoznavanja groblja obilaskom uz stručno vodstvo, radionice ili druge zanimljive priredbe te aktivnosti.

Rijeka je jedan od prvih europskih gradova koja je djelatnost groblja odvojio od Crkve i dao toj djelatnosti gradski komunalni značaj. Bilo je to odmah iza Beča, Budimpešte i Londona.

Na groblju Kozala sahranjen je Giovanni de Ciotta jedan od najistaknutijih Riječanina tog vremena. Za vrijeme njegovog mandata riječka industrija i gospodarstvo postaje najjači grad u ovom djelu Europe.

KD Kozala d.o.o. Rijeka dosljedno se pridržava principima koje predstavljaju norme ISO 9001:2015 i EN 15017:2005.

Groblje Trsat je od 23.03.2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x