Centralni objekt na CGG Drenova

Upoznajte centralni objekt na CGG Drenova kroz riječi akademika Dinka Kovačića.

"Ceremonija pogreba? Rastanak ili pozdrav? Trenutak je to kada će se raslojiti čovjek. Naše bezvrijedno tijelo dolje će zemlji, duša će, vjerujemo u nebo, a čovjek? Čovjek nastavlja u ljudima, u ljubavima, prijateljstvu, i svima, koji su svojim prisustvom sagradili raskoš ceremonije pogreba. Pogreb, trenutak je to za provjeru jer sve naše vrijednosti mjerljive su čak količinom i kakvoćom odnosa. Vrijedimo baš, i samo onoliko koliko nas ima u drugim ljudima.

Prostor za tugu. Zadaća mu je podržati svečanost trenutka, dostojanstvo događaja. Kod centralnog ceremonijalnog prostora na groblju, to je očekivano zajedništvo prostora i ljudi i nadilazi pravila i potrebe i funkcije i forme pa postaje život. Kor nad ulazom u veliku odarnicu, elegantno zavojito stubište, polirani crni stupovi, stakleni monolit, te prekrasna obloga maslinovim pločama sa tirkiznim krijesnicama i markantna konstrukcija sa pokrovom od modrog stakla su čestice koje su sagradile raspoloženje koje će zajedno s ljudima učiniti raskoš ovako i tužnog i svečanog trenutka. Za izdvojiti je značaj prekrasne skulpture – kompozicije bijelih golubica kipara Vaska Lipovca, koje su na naročito suptilan način ispunile prostor i uvelike doprinijele spomenutom dojmu."

Riječi su to akademika Dinka Kovačića, d.i.a., projektanta Centralnog objekta na CGG Drenova i jednog od najcjenjenijih hrvatskih arhitekata, dobitnika niza nagrada.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x