Značajna djela kipara Ivana Rendića na groblju Kozala

Znate li da se na groblju Kozala nalazi najviše djela poznatog hrvatskog kipara Ivana Rendića, da svako od njih obiluje prepoznatljivim rukopisom do u detalje razrađenih pojedinosti kiparskih plastika.

Pojedinačno zaštićena kulturna dobra mauzoleji Gorup i Manasteriotti njegova su djela.

Mauzolej Rodovine Josipa Gorupa

Veleposjednik, poduzetnik, kojeg su zbog njegova bogatstva nazivali slovenski Rozhschild, dao je sagraditi mauzolej povodom smrti svoje voljene prve supruge Anne, umrle 1881, godine Izgrađen je u romaničko-bizantskom stilu, a sastoji se od dva dijela: poluukopane kripte obložene creskim kamenom i mramorom Carrara i kapele od creskog kamena i zelenog mramora iz Prata i crvenog iz Verone. Kapela ispod kupole ukrašena je bogatim zlatnim mozaikom, oltarom i visoki reljef izrađen od bijelog mramora. Reljef prikazuje „Rastanak“, intimnu scenu tužne obitelji, portreta Josipa Gorupa i njegovo osmero djece, pogleda uprtih u nebo gdje anđeli odnose voljenu suprugu i majku. Na izuzetnom reljefu, gdje je pored minuciozno izvedenih detalja i čipke na odjeći djece, prikazan je i morski pejzaž , Trsatska gradina i Svetište Majke Božje.

Mauzolej Manasteriotti

U mauzoleju Manasteriotti stilskim karakteristikama starog Egipta Rendić je pokušao ukazati na tursko podrijetlo obitelji. Kapela je podignuta u orijentalno-egipatskom stilu, a sastoji se od poluukopane kripte izrađene od istarskog kamena i kapele dekorirane egipatskim floralnim motivima. Unutrašnjost Kapele krase žive, jarke boje i egipatski simboli. U kapeli se nalazi i simbolični oltar-žrtvenik iznad kojeg je višebojna oltarna pala s centralnim motivom križa koja završava reljefom Kristove glave.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x