Značenje krizantema

Cvijet koji nam je postao simbol blagdana Svih Svetih.

Izvor krizantema

Riječ krizantema potječe iz grčkog jezika i znači „zlatni cvijet“, u Europu je stigao tek u 17. stoljeću raširen je u umjerenoj klimi a potječe iz Kine. Danas je poznato oko 5.000 kultivara krizantema.

Krizantema u Japanu

U Japanu još od 7. stoljeća slavi se praznik Krizantema, 9. rujna, a simbolika dvije devetice zaredom je dugovječnost. Skromna japanska krizantema od 16 latica postala je simbolom japanskih careva. Simbolizira sreću, mir, žetvu, odmor, jesen i dugovječnost, a vjerovalo se da rosa skupljena iz krizantema produžava život.

Korisnost krizantema

Znate li da je krizantema jestiva? Mlado se lišće koristi za prehranu, a u Koreji se proizvodi rižino vino aromatizirano cvjetovima krizantema. Prokuhane pak latice čine slatkasto piće zvano krizantemin čaj.

U tradicionalnoj medicini koristi se za snižavanje temperature te oporavak nakon prehlade i groznice. Stabljika i cvijet krizanteme imaju antibakterijsko i antigljivična svojstva.

Lišće jestive krizanteme (Chrysanthemun coronarium) za jelo je najbolje brati prije nego li krizantema preraste 25 cm, jer onda poprima gorkast okus. Mlade listove potrebno je nakon branja oprati i blanširati, a ako se predugo kuha poprima gorkast okus.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x