Dan sjećanja na Holokaust

Učenici Osnovne škole Škurinje na židovskom groblju na groblju Kozala, u sklopu projekta Šafran, obilježili su 27. siječnja Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.


Projekt Šafran, irske zaklade za obrazovanje o Holokaustu, namijenjen je učenicima u dobi od 11 do 18 godina s ciljem upoznavanja mladih ljudi s temom Holokausta i podizanjem svijesti o opasnostima diskriminacije, predrasuda i svakog oblika nesnošljivosti.

Osnovna škole Škurinje, već šestu godinu zaredom u projekt uključuje učenike 8. razreda. Prigodnim programom uz odavanje počasti žrtvama, minutom šutnje, polaganjem kamenčića na Spomenik židovskim žrtvama autora ing. Zdenko Sila. Spomenik je podignut 1981. godine u spomen na  275 žrtava holokausta. Ove su godine izveli recital o Lei Deutch. Lea je bila židovska djevojčica, rođena 1929. godine, kako su je nazivali čudom od djeteta, talentirana i poznata glumica međuratnog razdoblja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U svibnju 1943. godine u posljednjoj deportaciji zagrebačkih i hrvatskih Židova, Lea je zajedno s majkom i bratom deportirana. Umrla je vagonu vlaka na putu za logor smrti Auschwitz.

Obilježavanju Dana sjećanja na Holokaust nazočili su i gradonačelnik Rijeke gsp. Vojko Obersnel te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije gsp. Dinko Tamarut i predstavnici Židovske općine Rijeka.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x