Dan sjećanja na Holokaust

Učenici Osnovne škole Škurinje na židovskom groblju na groblju Kozala, u sklopu projekta Šafran, obilježili su 27. siječnja Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.


Projekt Šafran, irske zaklade za obrazovanje o Holokaustu, namijenjen je učenicima u dobi od 11 do 18 godina s ciljem upoznavanja mladih ljudi s temom Holokausta i podizanjem svijesti o opasnostima diskriminacije, predrasuda i svakog oblika nesnošljivosti.

Osnovna škole Škurinje, već šestu godinu zaredom u projekt uključuje učenike 8. razreda. Prigodnim programom uz odavanje počasti žrtvama, minutom šutnje, polaganjem kamenčića na Spomenik židovskim žrtvama autora ing. Zdenko Sila. Spomenik je podignut 1981. godine u spomen na  275 žrtava holokausta. Ove su godine izveli recital o Lei Deutch. Lea je bila židovska djevojčica, rođena 1929. godine, kako su je nazivali čudom od djeteta, talentirana i poznata glumica međuratnog razdoblja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U svibnju 1943. godine u posljednjoj deportaciji zagrebačkih i hrvatskih Židova, Lea je zajedno s majkom i bratom deportirana. Umrla je vagonu vlaka na putu za logor smrti Auschwitz.

Obilježavanju Dana sjećanja na Holokaust nazočili su i gradonačelnik Rijeke gsp. Vojko Obersnel te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije gsp. Dinko Tamarut i predstavnici Židovske općine Rijeka.

Zanimljivosti

Groblje Kozala je od 23. 03. 2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

14. listopada obilježava se kao dan grobara i grobljanskih radnika.

Organizaciju i djelatnost komunalno društvo Kozala d.o.o. Rijeka obavlja na području Grada Rijeke, a obuhvaća osam grobalja: Kozala, Trsat, Centralno gradsko groblje Drenova, Donja Drenova, Gornja Drenova, Zamet, Draga i Sveti Kuzam.

KD Kozala d.o.o. Rijeka svake godine obilježi Tjedan upoznavanja groblja obilaskom uz stručno vodstvo, radionice ili druge zanimljive priredbe te aktivnosti.

Rijeka je jedan od prvih europskih gradova koja je djelatnost groblja odvojio od Crkve i dao toj djelatnosti gradski komunalni značaj. Bilo je to odmah iza Beča, Budimpešte i Londona.

Na groblju Kozala sahranjen je Giovanni de Ciotta jedan od najistaknutijih Riječanina tog vremena. Za vrijeme njegovog mandata riječka industrija i gospodarstvo postaje najjači grad u ovom djelu Europe.

KD Kozala d.o.o. Rijeka dosljedno se pridržava principima koje predstavljaju norme ISO 9001:2015 i EN 15017:2005.

Groblje Trsat je od 23.03.2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x