Groblje Draga

Površina groblja Draga iznosi 3.677 m².
Broj sahranjenih do 31.12.2017. godine je 1.314.

O groblju

To je groblje vjerojatno uređeno za uporabu krajem 19. st., o čemu svjedoče natpisi na grobovima, s najstarijim iz 1872. Od 1913. ono je komunalno mjesno groblje okolnog naselja Draga. Za groblje je bila određena pravilna četverokutna parcela s malom kućicom pored ulaza. Prvobitni, stari ulaz u groblje na najvišoj je koti sjevernog zida groblja, no kako je kasnije došlo do proširenja uz sjeveroistočne rubove, tako sada postoje dva ulaza.

Uza stari se ulaz nalazi mali podest na kojem je nekoliko mauzoleja u obliku kapele s nišama. Na jednome od njih, na mauzoleju obitelji Vlašić (1928.), vidljivi su reljefni detalji zakašnjele secesijske ornamentike. Preostali su grobovi poredani u nepravilne horizontalne nizove na nizbrdici (orijentacije sjever-jug) i zbog slijevanja atmosferilija mnogi su utonuli u tlo. Gotovo su svi grobovi skromni, jednostavni, posteljnog tipa, s pokojim tek izrazitijim nadgrobnim kamenim spomenikom uobičajenog tipa u obliku stele.

Groblje je malo i gotovo popunjeno, a moglo bi se širiti otvaranjem novih parcela prema istoku, no tlo je nepogodno, s mogućim klizištima. Godišnje se prosječno obavi oko četrnaest pokopa, pa je i potreba za proširenjem neznatna.

Planske aktivnosti tijekom 2018. godine

  • Sanacija napuknutog zida i stepeništa između polja A i B.
  • Održavanje staza, zelenih površina i biljnog materijala te sadnja - nadopuna biljnog materijala.