Groblje Kozala

Površina groblja Kozala iznosi 109.847 m².
Broj sahranjenih do 31.12.2017. godine je 116.228.

O groblju

Prvo zemljište za potrebe kozalskoga groblja kupljeno je bilo već 1771. Godine. Oko 1924. godine, groblje Kozala dobilo je svoj konačni planimetrijski oblik, a tada je također dosegnulo i njegovu najveću moguću površinu.

Groblje Kozala je danas izdužena bubrežasta oblika, sastavljena od dvije gotovo ovalne površine, s glavnom poprečnom alejom na mjestu njihova dodira. Središnja aleja vodi suprotnoj strani ovalne vrtače u kojoj je groblje, prema najstarijoj grupi obiteljskih grobnica podignutih u pedesetim i šezdesetim godinama 19. stoljeća. Desno od ulaza je istočna, starija polovica groblja, koju čine tri veće cjeline. Zapadna polovica groblja lijevo je od ulaza, također s tri cjeline.

Kulturna baština na groblju

Groblje Kozala je najstarije groblje u Rijeci i njegove grobnice i spomenici odražavaju bogatu kulturnu baštinu područja. Značajne umjetničke radove na groblju možete pogledati na web stranici Park uspomena.

Planske aktivnosti tijekom 2018. godine

  • Nastavak uređenje i opremanja grobnica na grobnom polju J.
  • Nastavak uređenja i opremanja grobnih mjesta za koje su stečeni uvjeti iz čl. 14. Zakona o grobljima (NNRH br. 19/968, 50/12).
  • Nastavak uređenja i opremanje pretinaca na grobnom polju J, blok 101.
  • Sanacija betonom asfaltirane staze – krova bloka niša na polju J.
  • Sanacija kamenih stepenica i kamenog zida na polju J.
  • Održavanje staza, zelenih površina i biljnog materijala te sadnja - nadopuna biljnog materijala.