Cedrus deodara – Himalajski cedar

Cedrus spada u porodicu Pinaceae – zimzelena vrsta

Himalajski cedar je jedan od najpopularnijih i najraširenijih vrsta roda Cedrus, porijeklom iz Tibeta i Indije tj. Himalaje odakle mu i naziv.

To je zimzeleno srednje visoko drvo koje naraste do oko 20 m visine. Kod manjih stabala krošnja je piramidalna, a vrh povinut. Ima horizontalno otklonjene grane, vrhovi grana su povinuti. Ima igličaste, tamno zelene do plavozelene ušiljene listove, češeri su dugi oko 10 cm i široko oko 5 cm. Korijen je dobro razvijen i otporan je na sušu, a iglice su pune mirisnih eteričnih ulja.

Ovo je jedna od najatraktivnijih zimzelenih vrsta zbog povijenih grana koje daju ovoj vrst graciozan izgled.

Atraktivan Himalajski cedar procijenjene hortikulturne vrijednosti od cca 680.000 kn, sve do 2020. godine krasio je i bio jedini istaknuti dekorativni element groblja Donja Drenova.

Nažalost, zbog lošeg utjecaja od strane korisnika grobnih mjesta došlo je do njegovog propadanja, i stablo cedra je moralo biti uklonjeno 2020. godine.

Pojedinačne primjerke stabla Himalajskog cedra možete vidjeti na groblju Zamet i Trsat, Atlaskog cedra na groblju Kozala, a nasade mladih stabala Atlaskog plavog cedra (Cedrus atlantica) i cedra Glauca Pendula (padajući), koja još nisu dosegla svoj maksimalni prirodni prirast, možete pronaći na CGG Drenova te se uvjeriti u vrijednost i bujnost hortikulture koju KD KOZALA d.o.o. Rijeka nastoji očuvati.

Zanimljivosti

Groblje Kozala je od 23. 03. 2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

14. listopada obilježava se kao dan grobara i grobljanskih radnika.

Organizaciju i djelatnost komunalno društvo Kozala d.o.o. Rijeka obavlja na području Grada Rijeke, a obuhvaća osam grobalja: Kozala, Trsat, Centralno gradsko groblje Drenova, Donja Drenova, Gornja Drenova, Zamet, Draga i Sveti Kuzam.

KD Kozala d.o.o. Rijeka svake godine obilježi Tjedan upoznavanja groblja obilaskom uz stručno vodstvo, radionice ili druge zanimljive priredbe te aktivnosti.

Rijeka je jedan od prvih europskih gradova koja je djelatnost groblja odvojio od Crkve i dao toj djelatnosti gradski komunalni značaj. Bilo je to odmah iza Beča, Budimpešte i Londona.

Na groblju Kozala sahranjen je Giovanni de Ciotta jedan od najistaknutijih Riječanina tog vremena. Za vrijeme njegovog mandata riječka industrija i gospodarstvo postaje najjači grad u ovom djelu Europe.

KD Kozala d.o.o. Rijeka dosljedno se pridržava principima koje predstavljaju norme ISO 9001:2015 i EN 15017:2005.

Groblje Trsat je od 23.03.2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x