Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti


… obilježen je 27. siječnja 2021. godine komemoracijom na Židovskom groblju na groblju Kozala u prisutnosti i prigodno obraćanje predsjednika Židovske općine Rijeka Ranka Špigla, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinka Tamaruta, župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, zamjenika gradonačelnika Marka Filipovića, te predstavnika Osnovne škole Škurinje.
Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se kao podsjetnik na dan oslobođenja 7.500 preživjelih logoraša kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine ušla u logor smrti Auschwitz u Poljskoj.
Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da se zločini protiv čovječnosti nikada se ne smiju zaboraviti, nažalost na njih u današnje vrijeme treba opetovano podsjećati, a mlade educirati, pa se tako kroz program Građanskog odgoja koji je započet upravo u Rijeci, potiče razumijevanje, tolerancija i prihvaćanje različitosti.
Ove je godine obilježavanju Dana sjećanja na Holokaust zbog epidemioloških mjera izostala prisutnost učenika Osnove škole Škurinje koja putem programa „Šafran“ godinama sudjeluje u komemoraciji prigodnim programom.
Uz židovsku molitvu za mrtve, kadiš, komemoracija za završena polaganjem kamenčića na spomenik palim žrtvama, te obilaskom zgrade židovske mrtvačnice obnovljene uz pomoć brojnih donatora, između ostalih Grada Rijeke i Županije primorsko-goranske.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x