Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti


… obilježen je 27. siječnja 2021. godine komemoracijom na Židovskom groblju na groblju Kozala u prisutnosti i prigodno obraćanje predsjednika Židovske općine Rijeka Ranka Špigla, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinka Tamaruta, župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, zamjenika gradonačelnika Marka Filipovića, te predstavnika Osnovne škole Škurinje.
Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se kao podsjetnik na dan oslobođenja 7.500 preživjelih logoraša kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine ušla u logor smrti Auschwitz u Poljskoj.
Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da se zločini protiv čovječnosti nikada se ne smiju zaboraviti, nažalost na njih u današnje vrijeme treba opetovano podsjećati, a mlade educirati, pa se tako kroz program Građanskog odgoja koji je započet upravo u Rijeci, potiče razumijevanje, tolerancija i prihvaćanje različitosti.
Ove je godine obilježavanju Dana sjećanja na Holokaust zbog epidemioloških mjera izostala prisutnost učenika Osnove škole Škurinje koja putem programa „Šafran“ godinama sudjeluje u komemoraciji prigodnim programom.
Uz židovsku molitvu za mrtve, kadiš, komemoracija za završena polaganjem kamenčića na spomenik palim žrtvama, te obilaskom zgrade židovske mrtvačnice obnovljene uz pomoć brojnih donatora, između ostalih Grada Rijeke i Županije primorsko-goranske.

Zanimljivosti

Groblje Kozala je od 23. 03. 2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

14. listopada obilježava se kao dan grobara i grobljanskih radnika.

Organizaciju i djelatnost komunalno društvo Kozala d.o.o. Rijeka obavlja na području Grada Rijeke, a obuhvaća osam grobalja: Kozala, Trsat, Centralno gradsko groblje Drenova, Donja Drenova, Gornja Drenova, Zamet, Draga i Sveti Kuzam.

KD Kozala d.o.o. Rijeka svake godine obilježi Tjedan upoznavanja groblja obilaskom uz stručno vodstvo, radionice ili druge zanimljive priredbe te aktivnosti.

Rijeka je jedan od prvih europskih gradova koja je djelatnost groblja odvojio od Crkve i dao toj djelatnosti gradski komunalni značaj. Bilo je to odmah iza Beča, Budimpešte i Londona.

Na groblju Kozala sahranjen je Giovanni de Ciotta jedan od najistaknutijih Riječanina tog vremena. Za vrijeme njegovog mandata riječka industrija i gospodarstvo postaje najjači grad u ovom djelu Europe.

KD Kozala d.o.o. Rijeka dosljedno se pridržava principima koje predstavljaju norme ISO 9001:2015 i EN 15017:2005.

Groblje Trsat je od 23.03.2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x