Centralni križ na groblju Zamet

Na groblju Zamet u ožujku 2014. godine završeni su radovi na postavljanju i uređenju novog obilježja – Centralnog križa postavljenog na sjevernoj strani novijeg dijela groblja.

Na groblju Zamet u ožujku 2014. godine završeni su radovi na postavljanju i uređenju novog obilježja – Centralnog križa postavljenog na sjevernoj strani novijeg dijela groblja (proširenje je izvršeno u razdoblju 2005-2006. godine).
Autor cjeline Damir Emili osmislio je na ovom dijelu groblja – platou kameni križ kao simbol ljudske patnje i otvoreni grob kao simbol ljudske smrti povezane s vječnim ciklusom života.
Na platou popločenom paljenim granitnim pločama predviđen je i šljunčani prostor oivičen kamenim rubnjacima gdje se mogu zapaliti svijeće i lampioni u spomen pokojnicima.
Križ visine 3,50 metara izgrađen je od istarskog kamena ''kanfanar'' kao i kosa nadgrobna ploča, a imitacija grobnog otvora je izrađena od afričkog granita.
Investitor je Grad Rijeka a radove su u cijelosti izveli radnici – klesari KD Kozala d.o.o. Rijeka, čija je ukupna vrijednost 64.000,00 kn.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x