Kulturni dan za učenike na groblju Kozala

U svibnju i lipnju 2019. godine KD Kozala Rijeka d.o.o. organizirala je kulturni dan na groblju Kozala u Rijeci, za učenike Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, osnovnu školu Srdoči i Nikola Tesla.

Program

Kulturni dan započeo je u uvodnim predstavljanjem riječkih groblja od strane Tanje Šušić, za odnose s javnošću , te prezentacijom gosta iz Maribora gsp. Dušana Vrban mag.sc., menadžera Puta europskih groblja (CEMR).
Kroz videozapise i fotografije učenici su upoznali povijesno, umjetničko, kulturno i arhitektonsko značenje groblja Kozala. Zanimljivo predavanje prilagođeno mlađoj publici krenulo je u smjeru modernih društvenih tehnologija, te njihove poveznice sa grobnim simbolima i oznakama.

U drugom dijelu Kulturnog dana učenici su imali zadatak putem korištenja mobilne aplikacije pronaći povijesne osobe na groblju Kozala. Nakon samostalnog istraživanja i snalaženja uz pomoć aplikacije ARtour učenici su prošetali grobljem i otkrili neke od najvažnijih spomenika i sahranjenih osoba:

  • najznačajnijeg povjesničara Rijeke,
  • mehaničara i inženjera,
  • slikara, dekoratera i restauratora,
  • kapetana i osnivača parobrodarskog društva,
  • gradonačelnika Rijeke,
  • liječnika i političara,
  • bakteriologa i epidemiologa,
  • opernog pjevača i
  • brodarskog inženjera.

Učenici su se vratili na početnu točku s izvrsnim rezultatima i ukratko predstavili svoja otkrića. Njihova nova znanja dopunjena su stručnim predavanjem povjesničarke umjetnosti prof. mag. sc. Daine Glavočić, koja im je pružila dodatne informacije o važnosti navedenih osoba za grad Rijeku, te njihovim spomenicima na groblju Kozala.

I za kraj, koristeći se danas već pomalo zaboravljenim tehnologijama – razglednicama sa  Puta europskih groblja učenici su uputili pozdrave svojim dragim prijateljima, obitelji, suradnicima,...

Dojmovi učenika

Kulturni dan za škole bio je vrlo uspješan događaj. Učenici su aktivno sudjelovali u svim aktivnostima i pokazali veliko zanimanje za prezentirane teme. Bili su oduševljeni posebnim i drugačijim oblikom kulturnog dana, te su dojmovi bili pozitivni.

Zanimljivosti

Groblje Kozala je od 23. 03. 2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

14. listopada obilježava se kao dan grobara i grobljanskih radnika.

Organizaciju i djelatnost komunalno društvo Kozala d.o.o. Rijeka obavlja na području Grada Rijeke, a obuhvaća osam grobalja: Kozala, Trsat, Centralno gradsko groblje Drenova, Donja Drenova, Gornja Drenova, Zamet, Draga i Sveti Kuzam.

KD Kozala d.o.o. Rijeka svake godine obilježi Tjedan upoznavanja groblja obilaskom uz stručno vodstvo, radionice ili druge zanimljive priredbe te aktivnosti.

Rijeka je jedan od prvih europskih gradova koja je djelatnost groblja odvojio od Crkve i dao toj djelatnosti gradski komunalni značaj. Bilo je to odmah iza Beča, Budimpešte i Londona.

Na groblju Kozala sahranjen je Giovanni de Ciotta jedan od najistaknutijih Riječanina tog vremena. Za vrijeme njegovog mandata riječka industrija i gospodarstvo postaje najjači grad u ovom djelu Europe.

KD Kozala d.o.o. Rijeka dosljedno se pridržava principima koje predstavljaju norme ISO 9001:2015 i EN 15017:2005.

Groblje Trsat je od 23.03.2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x