Tjedan upoznavanja groblja Europe 2021

Tjedan upoznavanja groblja Europe 2021– priča o liječnicima koji su ostavili dubok trag u riječkoj ali i svjetskoj medicini.

KD Kozala d.o.o. i ove je godine obilježio Tjedan upoznavanja groblja Europe, jedan od načina kako javnosti približiti i ukazati na baštinu na našim grobljima. Po prvi puta manifestacija je održana 2015. godine, i kroz ovih sedam godina naši su je sugrađani prepoznali kao još jedan način upoznavanja povijesti grada.

Ovogodišnja tema: Grobna mjesta liječnika

Ponukani temom zdravlja koju je u proteklih godinu i pol dana nametnula pandemija COVID – 19, požrtvovnosti zdravstvenih radnika koji su podnijeli veliki teret ove globalne situacije, manifestaciju je KD Kozala posvetilo liječnicima sahranjenima na grobljima Kozala i Trsat i donorima tijela na CGG Drenova o čemu je KD Kozala priredio i prigodnu, kratku brošuru.

Program

Tjedan upoznavanja groblja Europe obilježava se od 24. svibnja do 30. svibnja 2021. godne.

Program je započeo u ponedjeljak 24. svibnja svečanim otvaranjem u 18.00 sati ispred ulaza u groblje Kozala, prigodnom glazbenom pratnjom i izlaganjem fotografija grobnih mjesta liječnika na groblju Kozala, te edukativnom šetnjom i upoznavanje s grobljem uz stručno vodstvo gđe. Daine Glavočić, povjesničarke umjetnosti.

U utorak 25. svibnja s početkom u 18.00 sati program je nastavljen na groblju Trsat također edukativnom šetnjom i upoznavanje s grobljem uz stručno vodstvo gđe. Daine Glavočić te prigodnu glazbenu pratnju i izlaganje fotografija grobnih mjesta liječnika.

Ostali dani namijenjeni su individualnom posjetu i obilasku groblja.

Lokacije i podaci o grobnim mjestima biti će dostupni i putemmobilne aplikacije ARtour korištenjem koje je moguć individualni posjet i daljnje istraživanje groblja.

Zanimljivosti

Groblje Kozala je od 23. 03. 2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

14. listopada obilježava se kao dan grobara i grobljanskih radnika.

Organizaciju i djelatnost komunalno društvo Kozala d.o.o. Rijeka obavlja na području Grada Rijeke, a obuhvaća osam grobalja: Kozala, Trsat, Centralno gradsko groblje Drenova, Donja Drenova, Gornja Drenova, Zamet, Draga i Sveti Kuzam.

KD Kozala d.o.o. Rijeka svake godine obilježi Tjedan upoznavanja groblja obilaskom uz stručno vodstvo, radionice ili druge zanimljive priredbe te aktivnosti.

Rijeka je jedan od prvih europskih gradova koja je djelatnost groblja odvojio od Crkve i dao toj djelatnosti gradski komunalni značaj. Bilo je to odmah iza Beča, Budimpešte i Londona.

Na groblju Kozala sahranjen je Giovanni de Ciotta jedan od najistaknutijih Riječanina tog vremena. Za vrijeme njegovog mandata riječka industrija i gospodarstvo postaje najjači grad u ovom djelu Europe.

KD Kozala d.o.o. Rijeka dosljedno se pridržava principima koje predstavljaju norme ISO 9001:2015 i EN 15017:2005.

Groblje Trsat je od 23.03.2006. godine od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine stavljeno pod kompletnu zaštitu kao kulturno-povijesna cjelina.

Besplatni telefon
0800 248 247
x
x
x